Friluftslivsmærket
Friluftslivsmærket handler om de aktiviteter, vi traditionelt kalder primiliv og standlejrliv i FDF.
Her er nogle mål for, hvad man skal kunne, vide eller have oplevet for at få mærkerne på de enkelte niveauer.
Friluftsliv 1:
Det er målet at:
- Børnene sover i telt mindst én overnatning.
- Mindst ét måltid tilberedes og spises udendørs.
Friluftsliv 2:
Det er målet at:
- Børnene sover i telt mindst to nætter i sammenhæng.
- Alle måltider tilberedes og spises udendørs.
Friluftsliv 3:
Det er målet at:
- Børnene sover udendørs mindst to nætter sammenhængende i noget andet end telt.
- Alle måltider spises udendørs og alle varme måltider tilberedes på bål eller trangia.
Friluftsliv 4:
Det er målet at:
- De unge sover i telt mindst to sammenhængende nætter .
- Alle måltider tilberedes og spises udendørs.
- Gruppen laver spisebord, fedtfælde og hævet bålsted.
Friluftsliv 5:
Det er målet at:
- De unge sover i bivuak eller shelter mindst to sammenhængende nætter.
- Alle måltider spises udendørs og alle varme måltider tilberedes på bål.
- Alt grej der bruges bæres til stedet af gruppen i fællesskab og ad én omgang, undtaget mad, vand og grej til madlavning.
Friluftsliv 6:
Det er målet at:
- De unge sover i telt mindst tre sammenhængende nætter.
- Alle måltider tilberedes og spises udendørs.
- Gruppen laver køkkenbord, spisebord og overdækning.
- Gruppen vælger at bygge mindst én af følgende:
– Vaskeplads.
– Rygsækstativ.
– Tørrestativ.
– Indgangsportal.
Friluftsliv 7:
Det er målet at:
- De unge sover i bivuak eller shelter mindst tre sammenhængende nætter .
- Alle måltider tilberedes på bål og spises udendørs.
- Der ikke er umiddelbar adgang til at komme indendørs.
- Alt grej der bruges, bæres til stedet af gruppen i fællesskab.
Friluftsliv 8:
Det er målet at:
- Man sover i bivuak mindst tre sammenhængende nætter.
- Alle måltider tilberedes på bål og spises udendørs.
- Der mindst er 1 km til et sted, hvor man kan komme på toilet eller indendørs.
- Alt grej der bruges bæres til stedet af gruppen i fællesskab.
- Gryder/pander kun bruges til at varme vand – ikke til madlavning.
- Gruppen vælger at lave mindst én af følgende aktiviteter:
– Snit en ske inden lejren og bruge den på lejren.
– Prøve at være på “spadehike”.
Friluftsliv 9:
Det er målet at:
- Man sover i telt mindst tre sammenhængende nætter.
- Alle måltider tilberedes og spises udendørs.
- Gruppen laver køkkenbord, spisebord og overdækning.
- Gruppen vælger at bygge mindst én af følgende:
– Varmtvandsanlæg.
– Sauna.
– Ovn.
– Varmereflektor.
Friluftsliv 10:
Det er målet at:
- Man sover i bivuak mindst tre sammenhængende nætter.
- Alle måltider tilberedes på bål og spises udendørs.
- Der er mindst er 1 km til et sted, hvor man kan komme på toilet eller indendørs.
- Alt grej der bruges, bæres til stedet af gruppen i fællesskab.
- Gryder/pander kun bruges til at varme vand – ikke til madlavning.
- Der kun medbringes mad som er “rene” råvarer – altså ikke forarbejdede.
- Bivuakken man sover i, laves udelukkende af naturmaterialer og tov.