Førstehjælpsmærket

Førstehjælpsmærket

Formål

FDF er samfundsengagerende. At lære førstehjælp handler om mere end at kunne give hjertemassage eller sætte et plaster på. Det handler om at tage et ansvar for de mennesker, man omgiver sig med. Man lærer førstehjælp for at kunne træde til, når andre har brug for hjælp. Det er et livssyn, som er en vigtig del af det ståsted, vi opbygger for børn og unge i FDF.

Af: Anders Jørgensen og Jonathan Kunicsh Eriksen

Førstehjælp 1 – At man aldrig er alene i en nødsituation

Derfor tager vi mærket

Vi kan mere sammen, og man skal altid skaffe hjælp ved ulykker.

Aktivitetsforslag 1

Foretag fiktive opkald på 112 til alarmcentralen og fortæl om en ulykke. Lad en leder/forælder være i den anden ende af telefonen.

Aktivitetsforslag 2

Få besøg af en politimand, brandmand eller ambulanceredder, der blandt andet kan fortælle om, hvordan man tilkalder hjælp.

Aktivitetsforslag 3

Gennemfør et løb med hele klassen, hvor FDFerne skal forsøge at finde hjælp til at løse de forskellige poster.

Vejledning

Et af førstehjælpens hovedprincipper er at tilkalde hjælp. Vi kan meget selv, men mere når vi er sammen. Aktivitetsforslagene til denne oplevelse handler om at hente hjælp forskellige steder. Brug et møde eller to på at afvikle forskellige aktiviteter med fokus på at skaffe hjælp.

Inspiration

Sådan ringer du 112

Førstehjælp 2 – At kende de lokale redningstjenester

Derfor tager vi mærket

Ambulancer og brandbiler er både spændende og skræmmende. Det er en stor oplevelse for børn (og voksne) at få lov til at besøge udrykningskøretøjernes “hjem” og møde de mennesker, der betjener dem.

Aktivitetsforslag 1

Besøg en lokal redningsstation (brand/politi/ambulance), og mød det personale, der arbejder der.

Aktivitetsforslag 2

Aftal med den lokale redningsstation, at et udrykningskøretøj kommer på besøg i kredsen eller på lejren.

Aktivitetsforslag 3

Få en brandmand eller en ambulanceredder ud for at fortælle om deres arbejde. Læg op til at FDFerne får mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

Vejledning

Tag kontakt til din lokale redningsstation/politistation/brandstation. Mange arrangerer events, I kan deltage i – eller arrangere jeres eget besøg.

Førstehjælp 3 – At skabe sikkerhed

Derfor tager vi mærket

Det er vigtigt at kunne passe på sig selv og andre i en nødsituation, ligesom det er vigtigt at kunne forebygge ulykker.

Aktivitetsforslag 1

Lav et løb med poster, der har fokus på at skabe sikkerhed. Man kunne for eksempel flytte en tilskadekommet person, slukke strømmen ved en elulykke, advare trafik og lignende.

Aktivitetsforslag 2

Lav en skattejagt rundt i FDF-huset, hvor FDFerne skal finde forskellige ting, der kan være farlige, hvis man ikke er forsigtig. Det kunne være en golfbold på trappen, et tændt stearinlys ved et gardin, en hængende elkedelledning og lignende.

Aktivitetsforslag 3

Leg lege, der illustrerer, hvor vigtig personlig beskyttelse er.

Vejledning

om udgangspunkt handler det, at skabe sikkerhed på et skadested, om at vurdere, hvorvidt patienten befinder sig et sikkert sted eller ej. Hvis stedet er sikkert, er der ikke så meget mere i det, men hvis stedet ikke er sikkert, har man principielt to muligheder: Bring patienten i sikkerhed/til et sted, der er sikkert for hjælpere og patient (dette bør altid være førstevalg). Her kan man træne nødflytning, båreleg etc. Hvis det ikke er muligt at flytte patienten, så gør stedet sikkert. Her kan man træne i at gøre et skadested sikkert med advarselsudstyr, personlige reflekser, afskærmninger og lignende.

Lege omkring personlig beskyttelse: Man kan for eksempel lege gemmeleg med og uden refleksvest eller kaste med æg med og uden beskyttende indpakning for at vise vigtigheden af at køre med hjelm.

Inspiration

Undervisningsmaterialer fra Sikker Trafik

Førstehjælp 4 – At behandle en kammerat selv

Derfor tager vi mærket

Sår er det, vi hyppigst behandler på lejr.

Aktivitetsforslag 1

Lav små sår i pølser, og put lidt snavs i. Rens sårene, og sæt plaster på.

Aktivitetsforslag 2

Smink en figurant, så han/hun har flere forskellige typer sår (snitsår, hudafskrabninger, brandsår, osv.), og lad FDFerne behandle dem.

Aktivitetsforslag 3

Lav forbindingslege/poster. Man kan man stikke hul i bunden af en fyldt 1,5 liters flaske og få FDFerne til at forbinde den, inden alt vandet er løbet ud.

Inspiration

Sådan laver du teatersår og lignende

Førstehjælp 5 – At håndtere en brand

Derfor tager vi mærket

Brand og brandskader er hyppige, og brandbekæmpelse er vigtigt. Hvis man har øvet brandbekæmpelse under kontrollerede forhold, er det nemmere at træde til ved virkelige ulykker.

Aktivitetsforslag 1

Forsøg at slukke brand af forskellige typer (bål, olie, elskab) og med forskellige slukningsmidler (vand, tæppe, pulver) Håndter brandskader.

Aktivitetsforslag 2

Brug brandslukningsmidler til at løse poster. Skyde for eksempel en bold igennem en bane med en brandsprøjte og lignende opgaver.

Aktivitetsforslag 3

Tal med FDFerne om brandsikkerhed. Hvordan forebygger man brand ved risikoaktiviteter som bål, friture, fireballs og lignende.

Inspiration

Om brandslukning

Førstehjælp 6 – Følelsen af, at man kan redde liv

Derfor tager vi mærket

Essensen af førstehjælp er at kunne redde liv. Selvom det er den helt almindelige førstehjælp vi bruger mest, skal man øve den livreddende for at kunne præstere, når det gælder.

Aktivitetsforslag 1

Øv hjerte-lunge-redning/hjertestarter, stabilt sideleje og andre livreddende håndgreb.

Aktivitetsforslag 2

Lær at bjærge en druknet person, og træn proceduren i svømmehallen.

Aktivitetsforslag 3

Arranger en førstehjælps-øvelse med flere alvorligt tilskadekomne, som FDFerne skal behandle. Efter øvelsen kan I tale om, hvad det betyder for den enkelte person og dennes familie, at man kan hjælpe, når der står liv på spil.

Inspiration

Lær genoplivning

Førstehjælp 7 – At være en del af en stort opsat øvelse

Derfor tager vi mærket

Førstehjælp er vigtigt, men kan virke kedeligt, hvis man altid kun sætter plaster på og puster stearinlys ud. Store førstehjælpsøvelser sætter FDFernes evner på prøve, samtidig med, at det giver blod på tanden for at lære mere.

Aktivitetsforslag 1

Arranger en stor øvelse i kredsen, gerne med hjælp fra folk, FDFerne ikke kender som bestyrelse, forældre eller lignende. Det kan være, man vil simulere en trafikulykke, eller at raftestativet er væltet ned midt under piltenes aftenafslutning. Kun fantasien sætter grænser.

Aktivitetsforslag 2

Lav en øvelse, hvor I arbejder med mange forskellige elementer. Fyld kredshuset med røg; lav et område, hvor der skal slukkes en brændende gryde; lav en bane, hvor de tilskadekomne skal bæres ud på en hjemmelavet båre. Formålet er at skabe en ekstra dimension, hvor førstehjælperne udover det almindelige førstehjælp også skal løse tilhørende praktiske problemer.

Aktivitetsforslag 3

Sæt fokus på, hvordan man leder folk under kaotiske forhold og i pressede situationer, og øv det enten med de ovenstående forslag eller øvelser opfundet til formålet.

Førstehjælp 8 – At have arbejdet i dybden med førstehjælp

Derfor tager vi mærket

Det kræver en del tid at blive rigtig god til førstehjælp. Derfor opfordrer dette mærke til, at man har gennemført et længere førstehjælpsforløb, hvor FDFerne har haft mulighed for at bruge tid på både det teoretiske og det praktiske.

Aktivitetsforslag 1

Arranger et certificeret 12 timers førstehjælpskursus i kredsen, eller få lavet et kursus, der er relevant for jeres kreds.

Aktivitetsforslag 2

Lav en førstehjælpsweekend, hvor I kombinerer teori med praktiske øvelser.

Aktivitetsforslag 3

Sammensæt et forløb, hvor FDFerne har mulighed for at gå i dybden med førstehjælp. Planlæg flere møder og eventuelt en weekendtur.

Vejledning

Man kan booke førstehjælpskurser hos for eksempel Røde Kors eller Falck. Det kan eventuelt laves som et neværksarrangement.

Førstehjælp 9 – At kunne lære fra sig og formidle om førstehjælp

Derfor tager vi mærket

En person, der er dygtig til førstehjælp, kan redde et liv en gang imellem. En person, der er god til at formidle førstehjælp, kan lære hundredvis af mennesker at redde et liv en gang imellem.

Aktivitetsforslag 1

Lad FDFerne undervise de mindste børn i kredsen i førstehjælp.

Aktivitetsforslag 2

Lad FDFerne udvikle en førstehjælpspost til et løb.

Aktivitetsforslag 3

Få FDFerne til at lave en kampagne (medier, skuespil, flashmob eller lignende), der underviser i eller sætter fokus på førstehjælp.

Vejledning

Et flash mob er en gruppe af mennesker, der forsamles pludseligt på et offentligt sted, og fælles udfører en usædvanlig og ofte morsom handling, hvorefter de spredes igen.

Førstehjælp 10 – Trygheden i at kunne handle i uforudsete og svære situationer

Derfor tager vi mærket

Ulykker sker aldrig i 23 graders varme hjemme på kredshusets gulv i god belysning og med alt udstyr ved hånden. Derfor skal vi øve os i at løse problemerne, selvom de er komplekse, eller vi ikke har alle de ting, vi behøver.

Aktivitetsforslag 1

Lav en temaremme, hvor FDFerne er nødhjælpsarbejdere i et ressourcefattigt land. Lav en førstehjælpsøvelse i temarammen, der involverer flere tilskadekomne, mangel på førstehjælpsudstyr, og som inkluderer, at de tilskadekomne skal flyttes over længere afstand eller reddes ud af vanskeligt terræn.

Aktivitetsforslag 2

Øv almindelige førstehjælpsscenarier med indbyggede benspænd. Det kunne være mørke, høj musik, mangel på udstyr eller trange pladsforhold. Find selv på mere.

Aktivitetsforslag 3

Lav førstehjælpsøvelser med FDFerne. Tilrettelæg dem, så teamsamarbejdet er en bærende del af gennemførelsen.